Home >> Fitness >> Πώς να κρατήσετε μια υγιεινή δίαιτα στις διακοπές σας

Πώς να κρατήσετε μια υγιεινή δίαιτα στις διακοπές σας

Ζευγάρι σε διακοπέςΔεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι δύσκολο να κρατηθεί μια δίαιτα τον καιρό των διακοπών. Όμως ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τον σκοπό σας και να σας εμποδίσουν από το να νιώθετε ένοχοι μετά.

Τρώτε μέσα

Αντί να τρώτε τρία γεύματα την ημέρα σε κάποιο εστιατόριο ή στο μπουφέ, φάτε ένα γεύμα στο δωμάτιο σας. Ένα από τα πιο εύκολα γεύματα για αυτό είναι το πρωινό. Και είναι ακόμη πιο εύκολο αν έχετε ένα ψυγείο στο δωμάτιο σας.

Όταν είστε στον προορισμό σας, πάτε σε μια κοντινή αγορά και αγοράστε μερικά φρέσκα φρούτα, δημητριακά και γάλα. Αν έχετε μικρή κουζίνα θα έχει και μπολ με σερβίτσια. Αν όχι, επιλέξτε σερβίτσια και μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης.

Τρώτε όπως και στο σπίτι

Αυτό είναι δύσκολο και εξαρτάται από τη δύναμη θέλησης που έχετε. Με τόσα διαφορετικά και πεντανόστιμα πιάτα που δεν έχετε συνηθίσει να τρώτε, το να τρώτε όπως στο σπίτι είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο. Διαλέξτε κυρίως φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άπαχα κρέατα σχάρας.

Προσέξτε τα μεγέθη των μερίδων

Είναι εύκολο να παραφάτε στις διακοπές σας. Τα γεύματα που παραγγέλνετε από τον κατάλογο είναι συνήθως τα διπλάσια σε μέγεθος απ’ όσο θα έπρεπε να είναι.

Η λύση είναι να φάτε μόνο το μισό ή να μοιραστείτε το γεύμα με το άτομο που είστε μαζί. Αν τρώτε σε μπουφέ, είναι πιο εύκολο να ελέγξετε το μέγεθος της μερίδας αν έχετε τη θέληση να παραμείνετε σε υγιεινό πρόγραμμα ζωής.

Άσκηση

Φυσικά, το άλλο μισό της υγιεινής διαβίωσης είναι η αρκετή άσκηση. Γνωρίζετε ήδη ότι αν κάνετε λιγότερη άσκηση απ’ όση συνήθως χωρίς να περιορίσετε το φαγητό σας, το να πάρετε μερικά κιλά είναι εύκολο.

Όμως δεν είναι δύσκολο να γυμναστείτε όταν είστε σε διακοπές. Μ’ έναν ολόκληρο νέο κόσμο να περιμένει να εξερευνηθεί, βάλτε τα παπούτσια περιπάτου σας και κάντε το.

Το περπάτημα είναι πολύ καλή άσκηση. Αν έχετε έναν βηματομετρητή μαζί σας, θα εκπλαγείτε από το πόσα βήματα κάνετε κατά μέσο όρο σε μια μέρα. Από το περπάτημα στην παραλία το πρωί μέχρι την γύρα σε μια αγορά το μεσημέρι, μαζεύονται.

Και δεν είναι όλα τα βήματα αυτά ίδια. Για παράδειγμα, το περπάτημα σε απαλή άμμο με γυμνά πόδια είναι πιο δύσκολο από το περπάτημα σε σκληρή επιφάνεια με παπούτσια. Διαφορετικοί μύες γυμνάζονται και η καρδιά σας δουλεύει πιο πολύ.

Με λίγη πειθαρχία στο φαγητό και την άσκηση, δεν είναι και τόσο δύσκολο να παραμείνετε σε ένα υγιές πλάνο ζωής ενώ απολαμβάνετε τις διακοπές σας. Απολαύστε το μέρος που είστε και την κουζίνα του, αλλά όπως και όλα τα υπόλοιπα… με μέτρο!